Tuesday, April 26, 2011

Tips 12 – dapatkan fail anda selepas Word hang

Assalamualaikum dan Apa khabar? :) 

Seperti yang saya janjikan dalam artikel dulu, saya akan kongsi tips macam mana fail temp berguna lagi2, dalam masa kesusahan.

Pernah tak anda hadapi situasi ini. Sedang sibuk2 menaip dalam Microsoft Word, Microsoft Word anda hang, takpun tertutup dengan tiba2. Mesti pernah hadapi kan? Anda dah pun save fail itu pada awalnya, tapi anda terlupa untuk save selalu fail anda, sampailah Word hang.

Jangan risau, untuk pengetahuan anda, Microsoft Word yang baru, ada fungsi auto-save dalam sekian2waktu. Jadi, bila anda hadapi situasi ini, perkara pertama yang anda kena buat ialah


Buka Kembali Microsoft WordPERHATIAN – JANGAN Buka Fail Yang Anda Dah Save Terlebih Dahulu!!!
 
(Jika Anda Dah Pun Buka Fail Yang Anda Dah Save Awal2 Tadi, Saya Tak Berapa Jamin, Tips Ini Akan Menjadi)

Selepas anda buka Word, cuba lihat di sebelah kiri anda. Satu menu yang ada tulisan Restore akan muncul. Beberapa fail akan disenaraikan di bawahnya. Mungkin juga hanya satu fail yang ada.Fail anda mungkin tersenarai di antaranya.

Cuba klik fail tersebut, dan anda boleh lihat di paparan utama, setakat mana Word berjaya simpan fail anda. Sekurang2nya, anda tak perlulah menaip semula kan? Apa2 pun, nasihat dari saya, selalulah save fail anda. Kali pertama save, gunakan mouse untuk pilih Save As. Untuk seterusnya, hanya tekan butang CTRL serentak dengan S.

Tips ini juga berguna untuk mana2 aplikasi Microsoft Office yang baru. Yang lama2, saya tidak berapa pasti, seperti versi 97 ke.

Selamat mencuba!! Lepas ini, tak perlulah tensen2 bila komputer hang

Ular paling besar di dunia

c


Delete Fail: Adakah betul-betul dipadam?

Assalamualaikum dan Apa khabar? :)   
 
Terdetik untuk menulis di Wanita & Komputer setelah membaca emel daripada Cik Puan Sue.

Buang Fail ke Recycle Bin

Tekan sahaja butang ‘DEL‘, maka fail itu wujud di dalam ‘Recycle Bin’.

Jika malas mahu terima notis ‘Anda pasti mahu tongsampahkan fail ini*?”, tekan butang ‘SHIFT‘ bersama-sama butang ‘DEL‘.

*penafian – ini notis yang telah diubah suai, namun maksudnya sama.

Namun, adakah fail ini benar-benar hilang daripada harddisk?

Delete = Padam?

Ini persoalan yang ditanya Cik Puan Sue.

Hakikatnya, data itu masih ada. Masih wujud dalam harddisk. Apa yang berlaku, alamat* ke situ sahaja yang dipadam.

*dengan bahasa mudahnya

Bayangkan kita kehilangan alamat ke rumah seorang sahabat. Pasti tidak tiba bukan? :) Tetapi, rumah sahabat kita itu tetap ada. Melainkan, datang jentolak merobohkan rumahnya, kemudian membina rumah lain di atas tapak yang sama.

Begitu juga dengan data di dalam harddisk. Ia cuma akan dipadam apabila ada data baru ditulis di atasnya.

Oleh itu, selagi tidak format, masih ada cara untuk mendapatkan semula fail itu dengan bantuan program khas.

PS: Tuan Puan boleh google ‘Restore My File’ jika berminat mencari program itu.

Jumpa lagi!

4 format burn yang perlu difahami

Salam dan Apa Khabar? :)   

Ada pembaca yang bercerita dengan saya sebegini,

“nak burn CD tapi tak berapa reti. just masuk CD dan klik perkataan burn. tetapi tak boleh pula nak pasang di TV”

Jadi, saya ingin kongsikan dengan anda, yang sebenarnya ada 4 kategori utama format ‘burn’, iaitu

Hantar Fail Saiz Besar Pada Rakan

Assalamualaikum dan Apa khabar? :) 

Ada rakan penulis bertanya,
“Bagaimana menghantar fail yang kita tidak boleh attach melalui emel?”

Nota: Maksima fail yang dihantar melalui emel hanya 10MB sahaja. Itupun bergantung kepada penyedia emel.

Lalu, saya bertanya berapa saiznya dan apakah failnya. Jawapan beliau, ia sekitar 522MB, iaitu sebuah fail video berformat avi.

Antara penyelesaian-penyelesaian yang mungkin,

Harddisk tahun 1956

Assalamualaikum dan Apa khabar?

Satu gambar lama dirakamkan pada tahun 1956 untuk tatapan kita semua. Gambar ini diterima melalui kiriman emel.


Nota: Kotak besar yang diangkat itu adalah hard disk yang bersaiz 5 MB, iaitu 1 per 800  
          daripada  4GB, saiz normal USB thumbdrive masa kini.

Apa itu Speed Test?

Assalamualaikum dan Apa khabar? :)  


Monday, April 25, 2011

Program Hari Guru 2011


Aktiviti Sempena Sambutan Hari Guru 2011 :-

  • Bacaan Yassin & solat Hajat di Masjid Putrajaya dan serentak dengan semua masjid negeri masing-masing. Begitu juga dengan agama lain (12 Mei 2011)
  • Pameran Pendidikan di Pesisiran Waterfront, Kuching Sarawak (13-16 Mei 2011) 
  • Pertandingan Bahas Guru di IPGK Batu Lintang (14 Mei 2011- 8.00 pagi) 
  • Majlis Forum Pendidikan di DBP Kuching(15 Mei 2011- 9.00 pagi) 
  • Sambutan di Borneo Convention Centre Kuching (BCCK), Kuching Sarawak 16 Mei 2011)

Sekilas tentang Perayaan Hari Guru

Pengenalan

Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.

Dokumen tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.


Objektif Hari Guru Malaysia

  • Menitikberatkan peranan guru dalam pembinaan kebangsaan (termasuk perpaduan dan integrasi), pembangunan negara dan perkhidmatan kepada masyarakat.
  • Menarik perhatian ibubapa, murid dan orang ramai kepada peranan penting kaum guru dalam masyarakat Malaysia.
  • Memupuk perasaan perpaduan ikhtisas dan muhibah di antara guru.
  • Meninggikan martabat dan taraf guru dalam masyarakat.
  • Memberi peluang untuk memajukan kecekapan guru melalui seminar-seminar, persidangan-persidangan, dan sebagainya yang diadakan pada Hari Guru.
  • Menilai secara objektif peranan guru dengan berlatarbelakangkan Malaysia dan mengambil langkah-langkah supaya peranan itu lebih berkesan.

Logo Hari Guru


Putih
- Menunjukkan kesucian, kesabaran, kesempurnaan dan keamanan.
Perak
- Menunjukkan rakyat berbilang bangsa bersatu padu dan teguh.
Kuning
- Sinaran cahaya yang cemerlang pada masa hadapan. Bulan dan bintang
  membawa erti yang terkandung dalam bendera Malaysia.
Merah
- Menunjukkan keteguhan semangat.
Biru
- Menunjukkan perpaduan muhibah.
-

Dari pusat lambang tersebut, muncullah buku yang memberi ilmu pengetahuan dalam segalalapangan bagi kepentingan negara yang aman dan makmur. Di hadapan bukudidapati rekabentuk seorang murid yang sentiasa memerlukan pengajarandan pendidikan daripada guru. Dua reka bentuk di antara murid dan buku,ialah guru perempuan dan lelaki berfikiran sama dalam segala lapangantentang mata pelajaran dan kokurikulum. Mereka sentiasa menggalakkanmurid-murid supaya meninggikan mutu pelajaran dan kegiatan kokurikulummengikut prinsip-prinsip Ruku Negara. Dari bawah didapati satu garisanbulat yang tebal mengandungi slogan "HIDUP BERBAKTI". Ini menjadisebuah tapak yang luas dan kukuh membuktikan perpaduan guru.



Ikrar Hari Guru

Bahawasanya kami
Guru-guru negara Malaysia
Dengan ini berikrar
Mendukung terus cita-cita kami
Terhadap tugas kami
Dan menyatakan keyakinan kami
Pada cita-cita murni pekerjaan kami
Kami akan berbakti
Kepada masyarakat
Dan negara kami.

Kami sentiasa menjunjung
Perlembagaan negara
Kami mengamalkan
Prinsip-prinsip Rukun Negara
Pada setiap masa.

Tema Hari Guru

2011   Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara
2010   Guru Pembina Negara Bangsa
2009   Guru Pembina Negara Bangsa
2008   Guru Cemerlang Negara Terbilang
2007   Guru Penjana Modal Insan Gemilang
2006   Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan
2005   Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2004   Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2003   Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2002   Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2001   Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama
2000   Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan
1999   Guru Berkesan Pendidikan Cemerlang
1998   Guru Penyemai Tanggungjawab Bersama
1997   Guru Bestari Sekolah Bestari
1996   Guru Malaysia Teras Pendidikan Bertaraf Dunia
1995   Permuafakatan dan Perpaduan Menjayakan Wawasan
1994   Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1993   Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1992   Guru Cemerlang Teras Kejayaan Wawasan
1991   Ke Arah Pendidikan Cemerlang
1990   Pendidikan Bermutu Masyarakat Sejahtera
1989   Guru Pembina Budaya Ilmu
1988   Guru Pengasas Budaya Membaca
1987   Pendidikan Ke Arah Kesejahteraan Insan
1986   Pendidikan Teras Nasionalisme
1985   Guru dan Masyarakat Asas Kemajuan Pendidikan
1984   Kepimpinan Berteladan Kesempurnaan Pendidikan
1983   Kepimpinan Berteladan Teras Pendidikan
1982   Ke Arah Kecekapan Guru Dan Pendidikan Bermutu
1981   Pengorbanan Guru Kejayaan Rakyat
1980   Pendidikan Teras Perpaduan Negara
1979   Murid Sejahtera Negara Jaya
1978   Guru Pembentuk Generasi Akan Datang
1977   Dedikasi dan Disiplin Asas Kemajuan Pendidikan
1976   Pendidikan Moral Dalam Zaman Kemajuan Pendidikan
1975   Guru dan Pembangunan Negara
1974   Peranan Guru Dalam Zaman Sains dan Teknologi
1973   Kerjasama Ibu Bapa Untuk Kemajuan Pendidikan
1972   Peranan Guru Dalam Pembangunan Negara

Pelancaran Perayaan Hari Guru Peringkat Kebangsaan Ke-40

TANGGUNGJAWAB MENANTU TERHADAP IBUBAPA MENTUA

Pendahuluan

Tanggungjawab menantu terhadap mentua jarang dibincangkan secara terbuka. Bahan-bahan berkaitan isu ini juga agak terhad. Bagi sesetengah pihak, mungkin dianggap tidak penting. Apatah lagi perkara ini tidak disentuh secara spesifik dalam Al-Quran, Hadis dan perbincangan secara terbuka, atau mungkin perkara ini ada dibincangkan, tetapi penulis masih belum menjumpai atau menerokai ilmu tersebut.


Setelah meneliti perkara ini secara mendalam, penulis dapat katakan bahawa tanggungjawab menantu terhadap ibu bapa mentua adalah sama seperti tanggungjawab anak terhadap ibu bapa kita sendiri. Antara ayat-ayat Quran dan Hadis berkaitan tanggungjawab kita terhadap ibu bapa yang turut boleh diaplikasikan dalam konteks ibu bapa mentua yang sempat dipetik dalam kertas kerja ini adalah seperti berikut:

Sunday, April 24, 2011

Bukti Bulan Pernah Terbelah Dua

 Telah dekat datangnya saat itu (hari kiamat) dan telah terbelah bulan. 
(Al-Qamar (54): 1)


Kisah Terbelahnya Bulan

Foto-foto Eksklusif Peninggalan Rasulullah SAW

Bila kita berjauh jarak dengan yang terkasih Muhammad Rasulullah. Kita hanya dapat menemuinya melalui do’a-do’a yang kita lantunkan, memohon syafa’at Nabi untuk keselamatan kita di akhirat dari pedihnya azab neraka, tidakkah foto-foto berikut ini mengubati kerinduan kita yang sangat dalam kepada Nabi Tercinta, Kekasih Allah, peribadi mulia yang menjadi rahmat sekalian alam??

Ratusan orang menitiskan air matanya setelah menatap langsung baju baginda yang bersahaja dan sudah robek, sandal baginda, keranda baginda yang tak terhalang apapun. Allahu Akbar … serasa dekat denganmu ya Rasulullah … Andai aku dapat melihat wajahmu, lemah segala persendianku, tak tahan dengan kenikmatan memandang kemuliaan wajahmu… Allahumma solli ‘ala sayyidina Muhammad ….


(Foto-foto ini kebanyakan adalah koleksi yang tersimpan dari berbagai tempat di beberapa negara: Museum Topkapy di Istambul Turki, Yordania, Irak dan negara-negara Timur Tengah lainnya. Selamat merasakan kelezatan menatap peninggalan-peninggalan ini. Semoga kerinduan kita semakin memuncak kepada Nabi Agung, kekasih Allah …)


Allahumma solli ‘ala sayyidina wa maulana Muhammad Solallahu ‘Alaihi Wassallam …
 

Buah Yang Aneh Bentuknya...

Kali ni, kamek nak berkongsi tentang buah-buahan yang pelik dan aneh bentuknya serta mungkin jarang dijumpai di Malaysia ( tetapi mungkin ada beberapa jenis buah-buahan yang terdapat di Malaysia). Jom kita melihat dan menghayati....

1. Dulse

 Dulse


Pohon Besar dan Aneh - Baobab


Salah satu ciptaan Allah SWT yang mengkagumkan, pohon Baobab banyak dijumpai di Afrika. Adansonia Digitata , atau pohon Baobab adalah pohon yang tampak aneh yang tumbuh di dataran rendah di Afrika dan Australia. Yang aneh tentang pokok ini ialah ia kelihatan terbalik.

Haiwan Pelik Di Dunia

Selamat bertemu kembali para tetamu. Kali ini kamek ingin berkongsi info tentang beberapa haiwan pelik yang ada dalam dunia ini. Meskipun kita telah ketahui dan ketemui sekian banyak haiwan, namun sebenarnya masih wujud ribuan haiwan lain yang masih asing dan tidak terkaji lagi. Begitulah kehebatan dan keagungan Allah SWT yang maha berkuasa mencipta sesuatu. Sesungguhnya semakin banyak kita mengenal pelbagai ciptaan Allah, maka semakin banyaklah kita mengenal Allah dan keagungannya, Insya Allah...



Universiti dan kolej terbaik di Indonesia 2011

Top universities, colleges in Indonesia 2011 / terbaik universitas, perguruan tinggi di Indonesia 2011

 

Universiti dan kolej terbaik di Malaysia 2011

Top universities, colleges in Malaysia 2011 / terbaik universiti, perguruan tinggi di malaysia 2011

 

Keajaiban Kalimat Allah



Melihat Keajaiban Kalimat Allah

ILUSI PENGLIHATAN - Lihat tiga titik hitam di tengah-tengah gambar kalimah Allah 
di atas selama 10 saat, 
kemudian lihat dinding/ruang kosong yang berhampiran dengan anda.

Tunggu 10 saat. Lihatlah keajaibannya. 
Subhanallah..
rasa sangat kagum dengan ilusi mata kurniaanNya ini.

Tepat... sungguh indah sekali...

Saturday, April 23, 2011

Kesihatan : Wajib di Baca!!!

 Rahsia Wudhu’ Dari Sudut Kesihatan.



Syarat mendirikan solat ialah mengambil wudhuk .Tentu tidak sah jika kita mengerjakan solat lima waktu tetapi meninggalkan wudhu'.


Niah National Park


Description
 
Located on the Sungai (river) Niah, about 3 km from the small town of Batu Niah, a 110 km to the south-west of Miri in northern Sarawak. The park was first gazetted as a National Historic Monument in 1958, gazetted as National Park on 23 November 1974 and was published to the public on 1 January 1975. The Park is one of Sarawak's smaller national parks, but it is certainly one of the most important and has some of the most unusual visitor attractions. The park's main claim to fame is its role as one of the birthplaces of civilisation in the region. The oldest modern human remains discovered in Southeast Asia were found at Niah, making the park one of the most important archaeological sites in the world.

Thursday, April 21, 2011

Rahsia Kehebatan Air ....


Firman Allah S.W.T : “Dan KAMI jadikan daripada air, segala sesuatu yang hidup”  
                                                             (Surah Al-Anbia, ayat 30 )

Maha Suci Allah yang telah mencipta mahkluk yang bernama air ini! Sesungguhnya ia adalah makhluk yang paling setia dan amat sekali peka dan menjalankan perintah Tuhannya! 

Fakta Pilihan Raya ADUN Negeri Sarawak 2011

Berikut adalah fakta maklumat asas Pilihan Raya ADUN Negeri Sarawak ke-10 pada Sabtu yang lepas ( 16 April 2011 ) yang diperoleh daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)
  • PENDUDUK SARAWAK : 2,261,800 orang 
  • JUMLAH DEWAN UNDANGAN NEGERI: 71
  • PENGUNDI : 979,796 (2006: 892,537) - 861,423 (biasa), 18,363 (pos)
  • PENGUNDI PALING RAMAI : N10 PENDING (29,488)
  • PENGUNDI PALING SEDIKIT : N70 BA'KELALAN ( 6,958)
  • PUSAT MENGUNDI PALING SEDIKIT: PUSAT MENGUNDI RUMAH TK PA'BERANG: 20 pengundi
  • JUMLAH PUSAT MENGUNDI : 1,749 (2006: 1,716)
  • SEKOLAH : 1,071 (2006: 1,062)
  • RUMAH PANJANG : 402 (2006: 396)
  • BALAI RAYA : 126 (2006: 125)
  • DEWAN : 59
  • LAIN-LAIN : 91 (2006: 125)
  • JUMLAH SALURAN : 2,606 (2006: 2,450) 
  • CALON BERTANDING :
    PARTICALON
    BN 71 (2006: 71)
    PKR 49 (2006: 25)
    SNAP 26 (2006: 29)
    DAP 15 (2006: 12)
    PCM 6
    PAS 5 (2006: 1)
    BEBAS 41 (2006: 20)
  • JUMLAH CALON BERTANDING : 213 (2006: 158)
  • KATEGORI BERTANDING :
    • SATU LAWAN SATU - 27 (2006: 54)
    • 3 PENJURU - 23 (2006: 12)
    • 4 PENJURU - 17 (2006: 1)
    • 5 PENJURU - 2 (2006: 1)
    • 6 PENJURU - 2
  • PETUGAS PILIHAN RAYA : 24,379
  • PENGANGKUTAN:
    • Helikopter : 27 (2006:20)
    • Kapal terbang kecil: 2 (2)
    • Kereta & pacuan empat roda: 4,499 (2,257)
    • Perahu: 853 (1,055)

Wednesday, April 20, 2011

7 Benda Ajaib Baru Di Dunia

Pada 2001, pihak New7Wonders Foundation dari Swiss telah mengambil inisiatif untuk memilih 7 benda ajaib dunia yang baru dari senarai 200 monumen yang ada di dunia. 21 finalist telah diumumkan pada 1 Jan 2006. Senarai 7 benda ajaib dunia yang baru telah diumumkan pada 07.07.07 di Lisbon. Pemilihan adalah berdasarkan kepada undian tertinggi. 

Senarai 7 Benda Ajaib Baru Dunia adalah seperti berikut:

1. Great Wall of China, China


Sunday, April 17, 2011

Haiwan Aneh Bukti Kebesaran Ilahi - Subhanallah

Assalamualaikum  kawan-kawan,

Setiap hari lebih daripada 10 penemuan haiwan baru dijumpai terutamanya di dasar laut, seolah-olah masih wujud alam yang belum manusia terokai. Walaupun teknologi pengklonan sedang giat dikembangkan tapi penyebaran benih secara semulajadi tidak pernah berhenti menyebabkan satu demi satu haiwan baru terhasil,inilah bukti kekuasaan Ilahi.Manusia baru menerokai apa yang ada di atas muka bumi dan di dalam laut,manusia belum menjumpai apa yang ada di langit dan yang pasti memang ada makhluk yang hidup di atas sana cuma kita belum menjumpai mereka.

Dalam surah As-Syurak ayat 29 Allah berfirman yang mana maksudnya, “Dan antara tanda kekuasaan Allah ialah penciptaan langit dan bumi dan makhluk-makhluk yang melata (daabah) yang bertebaran pada kedua-duanya.

 Berikut gambar haiwan aneh yang dijumpai dan akan terus mencari ( Insya Allah )

Aiieaiie Ayeaye

Saturday, April 16, 2011

Himpunan Kisah Lucu

1) Kesian Makcik nie…

“Satu pagi di stesen keretapi… Ada satu makcik tu dia tanya Attenden kaunter.

Makcik: Anak, keretapi sampai jam berapa??
Attenden kaunter: yang dari Alor Setar sampai jam 2 petang, yang dari Kota Bharu sampai jam 1 petang, yang dari Kuala Lumpur sampai jam 4 petang, yang dari Gemas pulak satu jam lagi sampai la. Makcik nak pergi mana??
Makcik: Tak ke mana. Makcik nak melintas aja. Terima kasih lah anak, ni maknanya takde lah keretapi lalu sekarang kan… ? Terimakasih banyak-banyak. Makcik tumpang lalu ye…


2) Interview dalam English

Daud sedang di interview di sebuah syarikat :

Pegawai : Nama saudara siapa ?

Daud : “Daud…”

Pegawai : “Cuba ceritakan tentang keluarga saudara !!…

Software - Blog tools

Assalamualaikum kawan-kawan,

Kamek ingin berkongsi beberapa blog tools, yang mana dapat digunakan untuk ngecek apa yang patut, sesuai blog tools yang di paparkan.  Setakat tok aja yang kamek ada, mun ada gik, kamek akan kongsikan lagi.  Begitu juga dengan kawan-kawan, mun ada informasi tentang blog atau toolsnya, sama-sama kita kongsikan ya. 

Antara Blog Tools for blog :-

1. Speed Test                     -    http://www.iwebtool.com/speed_test
2. Alexa Traffic Rank         -    http://www.iwebtool.com/alexa_traffic_rank
3. Ping Test                       -    http://www.iwebtool.com/ping
4. Link Price Calculator      -    http://www.iwebtool.com/link_price
5. Page Rank Checker        -    http://www.iwebtool.com/pagerank_checker

 Bolehlah kita sama-sama mencubo nya ya... slm

Software - Membuat Template Blog



Assalamualaikum kawan-kawan,

Kamek ingin berkongsi satu software yang baik punya, untuk membuat template blog dengan mudah. Tidak memerlukan pengetahuan CSS, HTML untuk membuatnya.



Software tok namanya artisteer. Software ini boleh membuat joomla template, wordpress template dan juga blogspot template. Tidak terkecuali template html, drupal juga boleh dibuat.

Diingatkan software ini bukannya software free tau. software ni sebenarnya software berbayar. tapi sy telah mempunyai cracknyer sekali. Bolehlah kita sama-sama mencuba nya kelak. Kamek pun nak cubo try testing software tok ... :)


Sy kongsi ini adalah Artisteer v 3.0.0.33215 dengan keygen

DOWNLOAD: http://www.multiupload.com/CQMC786L8U
INFO LANJUT: http://anonym.to/?http://www.artisteer.com/

Silakan mencuba ya...

1,748 pusat mengundi mula dibuka 8 pagi tadi

KUCHING: Semua 1,748 pusat mengundi dibuka mulai 8 pagi ini bagi membolehkan 979,796 pengundi berdaftar menunaikan hak mengundi pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10.

Daripada jumlah pemilih yang layak mengundi itu, 18,363 pemilih pos sudah dijalankan lebih awal. 

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangkakan antara 65 hingga 75 peratus pengundi akan menunaikan tanggungjawab masing-masing bagi memilih wakil rakyat di 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan. 

Polis juga meminta pengundi keluar mengundi pada awal pagi memandangkan ramalan cuaca menunjukkan cuaca mendung dan kemungkinan hujan pada lewat petang.

Tinjauan Berita Harian Online di sekitar tempat mengundi di sekitar Bandaraya Kuching menunjukkan orang ramai mula keluar menuju ke pusat mengundi seawal jam 7 pagi bagi mengelak kesesakan jalan raya.

Sesetengah pengundi menggunakan kesempatan cuti hujung minggu hari ini untuk menunaikan tanggungjawab masing-masing seawal mungkin dengan berbaris di pusat mengundi kira-kira 10 minit sebelum dibuka.

Namun, cuaca di sekitar bandar raya agak mendung ketika ini.
Polis dan pasukan keselamatan turut ditempatkan di pusat mengundi bagi mebantu kelancaran proses mengundi sehingga ditutup 5 petang ini.

Pengundian bagi pilihan raya Sarawak bermula

KUCHING: Pengundian bagi pilihan raya negeri Sarawak kali ke-10 bermula jam 8 pagi ini di mana 961,433 pemilih berdaftar akan memilih wakil rakyat bagi 71 kawasan Dewan Undangan Negeri yang dipertandingkan.

Undi pos bagi 18,363 pemilih telah dijalankan lebih awal. 

Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, yang bertanding bagi penggal ketujuh memegang jawatan itu, mengetuai Barisan Nasional (BN) bertanding di semua 71 kerusi. 

Parti pembangkang DAP bertanding di 15 kawasan, Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) (26 kawasan), Parti Keadilan Rakyat (PKR) (49 kawasan), PAS (5 kawasan) dan Parti Cinta Malaysia (PCM) (6 kawasan). Seramai 41 orang bertanding sebagai calon Bebas.

Sebanyak 27 kawasan menyaksikan pertandingan satu lawan satu, 23 kawasan (tiga penjuru), 17 (empat penjuru), dua (lima penjuru) manakala dua lagi (enam penjuru).


BN menguasai 63 daripada 71 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri sebelum ini manakala DAP enam kerusi, PKR (1 kerusi) dan PCM juga satu kerusi tetapi ketika itu bertanding atas tiket Bebas.


Pemilih akan mengundi di 1,748 pusat mengundi yang dibuka di seluruh negeri yang keluasannya hampir menyamai Semenanjung Malaysia dan waktu pengundian berperingkat turut dilaksanakan kerana ada pemilih yang tinggal jauh di pedalaman.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) antara lain menggunakan sekolah, rumah panjang, balai raya dan dewan sebagai pusat mengundi.

Pengundi paling ramai ialah di kawasan Pending (29,498 orang) manakala pengundi paling sedikit ialah di Ba'Kelalan (6,958 orang).

Helikopter akan digunakan untuk 15 pusat mengundi.

Pengundian ditutup pada 5 petang tetapi jauh lebih awal di kawasan pedalaman yang mempunyai jumlah pemilih yang agak kecil.

Keputusan pertama pilihan raya dijangka diumumkan kira-kira 8 malam nanti. - BERNAMA

Tuesday, April 12, 2011

Senarai peserta terbaik lelaki dan perempuan KBS 1 Tahun 2011

Assalamualaikum,

Seperti yang dimaklumkan, pihak Panitia Pendidikan Islam SK Kpg Nyalau telah pun mengadakan Kem Bestari Solat yang pertama pada 1 & 2 April 2011 yang lepas. Sepanjang dua hari berlangsungnya KBS, telah dikenalpasti banyak murid-murid yang berpotensi dalam KBS yang memuatkan hal tentang wudhuk dan solat. Dan pihak panitia Pendidikan Islam telah pun menyediakan hadiah untuk peserta terbaik lelaki dan perempuan KBS 1 bagi setiap tahun 1-5    
Tahun 2011.

Untuk Kem Bestari Solat yang Pertama Tahun 2011, antara peserta-peserta terbaik adalah :

Peserta lelaki terbaik tahun 1               -     Adik Muhammad Faridhuan Bin Baharizan
Peserta perempuan terbaik tahun 1      -     Adik Izanathasya Binti Calun

Peserta lelaki terbaik tahun 2               -     Adik Nasrull Bin Harun
Peserta perempuan terbaik tahun 2      -     Adik Nur Syazwani Binti Sani
 
Peserta lelaki terbaik tahun 3               -     Adik Muhd Israfil Bin Mohd Redzuan
Peserta perempuan terbaik tahun 3      -     Adik Nur Fahana Binti Nasser

Peserta lelaki terbaik tahun 4               -     Adik Mohd Nirul Zikri Bin Sani
Peserta perempuan terbaik tahun 4      -     Adik Nurul Anisha Binti Saleh

Peserta lelaki terbaik tahun 5               -     Adik Syahrul Aiman Bin Nasser
Peserta perempuan terbaik tahun 5      -     Adik Nur Roshadira Binti Osman

 Alhamdulillah, telah selesailah penyampaian hadiah untuk peserta-peserta KBS 1 Tahun 2011 yang telah disampaikan oleh Puan Nora Binti Hj Lana ( PK1 ). Dan Insya Allah, KBS 2 akan muncul tiba. Cuma untuk menunggu kedatangan surat KBS 2 dari Penyelaras KBS 2011, yang mana tarikh KBS ke-2 yang telah disepakati bersama Guru Besar SK Kampung Nyalau, En. Baharizan Bin Sitam, akan di laksanakan pada 6 & 7 Mei 2011. Insya Allah. Aminnn

Monday, April 11, 2011

Sekadar informasi dan pengetahuan ....


ANALISIS : LIPUTAN PILIHANRAYA DUN SARAWAK :
SENARAI PENUH CALON BERTANDING

SENARAI PENUH

 Berikut adalah senarai penuh calon-calon yang akan bertanding 
bagi merebut 71 kerusi 
dalam DUN Sarawak pada pilihanraya negeri ke-10 
pada 16 April 2011 ( Sabtu nanti ).



Nota : SNAP bukan parti gabungan dalam Pakatan Rakyat


N01: OPAR: SARAWAK: 8,099


1. Stephen ak Sagir (SNAP)

2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas)
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR)
4. Ranum ak Mina (BN-SUPP)

Penyandang: Ranum ak Mina (BN-SUPP)

Undi diperolehi: 3,585
Majoriti: 2,183

N02: TASIK BIRU: SARAWAK: 15,100


1. Datuk Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)

2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)
3. John Tenewi Nuek (PKR)

Penyandang: Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)

Undi diperolehi: 6,393
Majoriti: 3,203

N03: TANJONG DATU: SARAWAK: 7,936


1. Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)

2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas)
3. Nani Sahari (PAS)

Penyandang: Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)

Undi diperolehi: 4,545
Majoriti: 4,136

N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104


1. Suhaimi Selamat (Bebas)

2. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)

Penyandang: Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)

Undi diperolehi: 5,217
Majoriti: 2,164

N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 10,437


1. Dr Hazland Abang Hipni (BN-PBB)

2. Ali Hossen bin Abang (PKR)

Penyandang: Dr Abang Draup Zamahari Abang Haji Zen (BN-PBB)

Undi diperolehi: 5,094
Majoriti: 3,605 



Gambar MTQ Sekolah Rendah / Menengah Peringkat Bintulu 2011

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, baru dapat update blog, Semalam memang tak sempat buka laptop sebab masih terasa letih & penat sehingga sampai di rumah (SK Kampung Nyalau) pada jam 7.10 malam semalam. Jadi, kamek cuma berehat seketika, Solat, makan dan terus zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

Tentang Majlis Tadarus Al-Quran Sekolah Rendah / Menengah Peringkat Bahagian Bintulu Tahun 1432H / 2011M yang telah berlangsung semalam, alhamdulillah ketiga-tiga peserta kita telah pun mengikuti pertandingan Tilawah Al-Quran dan bercerita (kisah dari Al-Quran) untuk sekolah rendah.  Pertandingan berakhir kira-kira jam 12.50 tengah hari dan segala keputusan pertandingan akan di umumkan pada majlis penutupan yang dijangka akan bermula jam 2.30 petang. Tahniah kepada peserta kita yang telah menyertai dan berusaha bersungguh-sungguh ketika pertandingan berlangsung. Insya Allah, tahun hadapan, kita akan menyertai  lagi Majlis Tadarus Al-Quran Sekolah Rendah/Menengah Peringkat Bahagian Bintulu untuk tahun 2012M / 1433H dengan lebih bersemangat dan lebih baik. Aminnn.

 Adik Mohd Luqmanul Hakimie & adik Siti Aisyah bergambar bersama 
sebelum masuk ke dalam Dewan Pertandingan Tilawah Al- Quran

 Kelihatan Adik Mohd Luqmanul Hakimie (77) & adik Siti Aisyah (74) 
sedang menunggu giliran mereka


 Adik Nur Nasfia sedang bercerita tentang kisah Saidatina Khatijah di Perpustakaan SMK Baru

Friday, April 8, 2011

Seputar tentang aktiviti di Bintulu ( Terkini )

Assalamualaikum,

Untuk makluman, Panita Pendidikan Islam SK Kpg Nyalau akan menghantar beberapa peserta dan guru pengiring ke Majlis Tadarus Al-Quran Sekolah Rendah / Menengah Peringkat Bahagian Bintulu Tahun 1432H / 2011M nanti.

Hari : Sabtu
Tarikh : 09 April 2011M / 5 Jamadil Awal 1432H
Masa : 7.30 Pagi - 3.30 Petang
Tempat : SMK Baru, Bintulu

Berikut nama beberapa peserta :
1) Mohd Luqmanul Haqimie Bin Soffian -  Pertandingan Tilawah Al-Quran Rendah (Lelaki)
2) Siti Aisyah Binti Ambok Sulong           -  Pertandingan Tilawah Al-Quran Rendah (Perempuan)
3) Nur Nasfia Zanita Binti Jisum             -  Pertandingan Bercerita kisah dari Al-Quran(Perempuan)

Senarai Guru Pengiring
1) Ustazah Natihah Binti Shamsuddin
2) Ustaz Mohamad Solahhudin Bin Abu Bakar

Oleh itu, sama-samalah kita berdoa agar perjalanan majlis ini dipermudahkan oleh Allah dan berjalan dengan lancar. Jadi, malam ini adalah persiapan latihan terakhir sebelum mereka bertiga akan turun ke gelanggang sebenar pada pagi esoknya (Sabtu-09 April 2011). Menang atau kalah bukan ukuran  tapi yang penting, niat ikhlas kerana Allah Ta'ala. amin ya rab bal 'alamin. Dan Insya Allah, gambar semasa Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Daerah Bintulu akan menyusul kemudian. Syukran...

Tuesday, April 5, 2011

Berubah niat

        Dahulu ada seseorang dari Bani Israil yang alim dan rajin beribadah kepada Allah SWT. Suatu ketika ia didatangi sekelompok orang. Mereka berkata, ”Di daerah ini ada suatu kaum yang tidak menyembah Allah, tapi menyembah pohon.” Mendengar hal itu ia segera mengambil kampak dan bergegas untuk menebang pohon itu.

        Melihat gelagat tersebut, iblis mulai beraksi dan berusaha menghalangi niat orang alim itu. Ia mengecohnya dengan menyamar sebagai orang tua renta yang tak berdaya. Didatanginya orang itu setelah ia tiba di lokasi pohon yang dimaksud.

        ”Apa yang hendak kau lakukan?” tanya iblis. Orang alim itu menjawab, ”Aku mau menebang pohon ini!” “Apa salahnya pohon ini?” tanya iblis lagi. “Ia menjadi sesembahan orang-orang selain Allah. Ketahuilah ini bukan termasuk ibadahku.” Jawab orang alim itu.

        Tentu saja iblis tidak menginginkan niat orang itu terlaksana dan tetap berusaha untuk menggagalkannya. Karena iblis berusaha menghalang-halanginya, orang alim itu membanting iblis dan menduduki dadanya. Di sinilah iblis yang licik mulai beraksi. ”Lepaskan aku supaya aku dapat menjelaskan maksudku yang sebenarnya,” kata iblis.

        Orang alim itu kemudian berdiri meninggalkan iblis sendirian. Tapi ia tidak putus asa. ”Hai orang alim, sesungguhnya Allah telah menggugurkan kewajiban ini atas dirimu karena engkau tidak akan menyembah pohon ini. Apakah engkau tidak tahu bahwa Allah mempunyai Nabi dan Rasul yang harus melaksanakan tugas ini.”

        Orang alim tersebut tak mempedulikannya dan tetap bersikeras untuk menebang pohon itu. Melihat hal itu, iblis kembali menyerang. Tapi orang alim itu dapat mengalahkanya kembali. Merasa jurus pertamanya gagal, iblis menggunakan jurus kedua. Ia meminta orang alim itu untuk melepaskan injakan di dadanya.

        ”Bukankah engkau seorang yang miskin. Engkau juga sering meminta-minta untuk kelangsungan hidupmu,” tanya iblis. ”Ya, memang kenapa,” jawab orang itu tegas, menunjukkan bahwa ia tak akan tergoda. “Tinggalkan kebiasaan yang jelek dan memalukan itu. Aku akan memberimu dua dinar setiap malam untuk kebutuhanmu agar kamu tidak perlu lagi meminta-minta. Ini lebih bermanfaat untukmu dan untuk kaum muslimin yang lain daripada kamu menebang pohon ini,” kata Iblis merayu.

        Orang itu terdiam sejenak. Terbayang berbagai kesulitan hidup seperti yang didramatisasi iblis. Rupanya bujuk rayu iblis manjur. Ia pun mengurungkan niatnya. Akhirnya ia kembali ke tempatnya beribadah seperti biasa. Esok paginya ia mencoba membuktikan janji iblis. Ternyata benar. Diambilnya uang dua dinar itu dengan rasa gembira. Namun itu hanya berlangsung dua kali. Keesokan harinya ia tidak lagi menemukan uang. Begitu juga lusa dan hari-hari selanjutnya. Ia pun marah dan segera mengambil kapak dan pergi untuk menebang pohon yang tempo hari tidak jadi ditebangnya.

Lagi-lagi iblis menyambutnya dengan menyerupai orang tua yang tak berdaya.
”Mau ke mana engkau wahai orang alim?”

”Aku hendak menebang pohon sialan itu,” jawabnya emosi.

“Engkau tak akan mampu untuk menebang pohon itu lagi. Percayalah! Lebih baik engkau urungkan niatmu,” jawabnya melecehkan.

        Orang alim itu berusaha melawan Iblis dan berupaya untuk membantingnya seperti yang pernah dilakukan sebelumnya. ”Engkau tak akan dapat mengalahkanku,” sergah iblis. Kemudian iblis melawannya dan berhasil membantingnya.

        Sambil menduduki dadanya, iblis berkata, ”Berhentilah kamu menebang pohon ini atau aku akan membunuhmu.” Orang alim itu kelihatannya tidak punya tenaga untuk mengalahkan iblis seperti yang pernah dilakukannya sebelum itu. ”Engkau telah mengalahkan aku sekarang. Lepaskan dan beritahu aku, mengapa engkau dapat mengalahkanku,” tanya orang alim.

        Iblis menjawab, ”Itu karena dulu engkau marah karena Allah dan berniat demi kehidupan akhirat. Tetapi kini engkau marah karena kepentingan dunia, yaitu karena aku tidak memberimu uang lagi.”

        Kisah yang diuraikan Imam Al-Ghazali dalam kitab Mukasyafatul Qulub itu memberi pelajaran bahwa betapa pentingnya nilai sebuah keikhlasan, yakni berbuat kebajikan tanpa pamrih kecuali hanya mencari ridho Allah SWT. Ikhlas ini merupakan ruh ibadah kepada Allah SWT. Karena itu untuk mewujudkan ibadah yang berkualitas kepada Allah SWT kita harus pandai-pandai menata niat. Niat inilah yang akan membawa konsekuensi pada diterima atau tidaknya suatu ibadah yang kita lakukan.

        Rasulullah SAW bersabda: ”Sesungguhnya perbuatan itu tergantung pada niatnya, seseorang itu akan memperoleh apa yang telah diniatkannya. Barang siapa hijrahnya itu karena Allah dan rasulnya, maka ia akan memperoleh pahala dan barang siapa hijrahnya itu karena harta atau wanita, maka ia akan memperoleh apa yang telah diniatkanya itu.”

        Asal muasal hadits ini adalah ketika Rasulullah SAW berdakwah di negeri Mekah merasa sulit karena selalu mendapatkan perlawanan hebat dari kaum Quraisy. Beliau akhirnya mendapat perintah untuk hijrah ke Yatsrib (Madinah). Beliau pun memerintahkan para sahabat untuk berhijrah. Tapi para sahabat ternyata punya motivasi yang berbeda-beda dalam melakukan hijrah. Mulai dari sahabat yang ikhlas mencari keridhoan Allah SWT hingga alasan wanita, harta, dan benda. Karena itu Rasulullah menginstruksikan kepada para sahabat untuk menata niat mereka melalui hadits itu.

        Memang niat mudah diucapkan namun sukar untuk dipraktikkan. Saat kita punya niat baik, maka saat itu juga iblis telah bersiap siaga untuk menjerumuskan dan merusaknya. Padahal awalnya niat itu murni karena Allah. Itulah sebabnya, Ibnu Qoyim mengatakan bahwa ikhlas itu membutuhkan keikhlasan (al-ikhlashu yahtaju ilal ikhlash).

        Niat itu bersarang dalam hati. Agar ia tetap terjaga utuh, seseorang harus menata niatnya sebelum melakukan amal, ketika melakukannya, dan sesudah selesai. Dan hal itu bisa dimiliki dengan melalui berbagai latihan (riyadhah) mental yang intensif, yakni berusaha menata niat, karena ia tidak akan serta merta bersih dengan sendirinya.

        Yang perlu diwaspadai, iblis menggoda manusia sesuai dengan kualitas ketaatannya kepada Allah. Semakin berkualitas seseorang kepada Allah, maka akan digoda oleh iblis kelas berat. Di sinilah pentingnya kita selalu memohon perlindungan kepada Allah SWT untuk menjaga niat.

        Apalagi manusia memiliki nafsu yang cenderung mengarahkan kepada hal-hal yang buruk dan jahat. Bila ia tidak diarahkan sebagaimana mestinya, maka ia akan bekerja sama dengan iblis untuk merusak niat seseorang, baik itu lewat penyakit ujub, riya, dan sum’ah.

        Kunci ibadah adalah ikhlas. Dan ikhlas itu ada di dalam hati orang yang melakukan amal tersebut. Maka sah atau tidaknya pahala amal itu, tergantung pada niat ikhlas atau tidak hati pelakunya. Jika dalam melakukan amal itu hatinya bertujuan untuk mendapat pujian dari manusia, maka hal itu berarti tidak ikhlas. Akibatnya amal ibadah yang diusahakannya tidak menerima pahala dari Allah.

        Kita benar-benar diperintahkan oleh Allah untuk memasang niat dengan ikhlas dalam setiap ibadah kita. Jangan dicampuri niat itu dengan hal yang lain, yang nantinya akan merusak pahala amal ibadah tersebut. Allah berfirman:

”Padahal mereka tidak disuruh kecuali supaya menyembah Allah dengan memurnikan ketaatan kepada-Nya dalam menjalankan agama yang lurus.” (Q.S Al-Bayyinah: 5)

        Sebagai seorang muslim, kita harus bercermin dari kisah antara iblis dan orang alim dari Bani Israil di atas. Semoga Allah SWT melindungi kita dari iblis si perusak amal. [kiriman Ali Murtadho/www.hidayatullah.com]