Saturday, April 16, 2011

1,748 pusat mengundi mula dibuka 8 pagi tadi

KUCHING: Semua 1,748 pusat mengundi dibuka mulai 8 pagi ini bagi membolehkan 979,796 pengundi berdaftar menunaikan hak mengundi pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10.

Daripada jumlah pemilih yang layak mengundi itu, 18,363 pemilih pos sudah dijalankan lebih awal. 

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangkakan antara 65 hingga 75 peratus pengundi akan menunaikan tanggungjawab masing-masing bagi memilih wakil rakyat di 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan. 

Polis juga meminta pengundi keluar mengundi pada awal pagi memandangkan ramalan cuaca menunjukkan cuaca mendung dan kemungkinan hujan pada lewat petang.

Tinjauan Berita Harian Online di sekitar tempat mengundi di sekitar Bandaraya Kuching menunjukkan orang ramai mula keluar menuju ke pusat mengundi seawal jam 7 pagi bagi mengelak kesesakan jalan raya.

Sesetengah pengundi menggunakan kesempatan cuti hujung minggu hari ini untuk menunaikan tanggungjawab masing-masing seawal mungkin dengan berbaris di pusat mengundi kira-kira 10 minit sebelum dibuka.

Namun, cuaca di sekitar bandar raya agak mendung ketika ini.
Polis dan pasukan keselamatan turut ditempatkan di pusat mengundi bagi mebantu kelancaran proses mengundi sehingga ditutup 5 petang ini.

No comments:

Post a Comment