Sunday, May 29, 2011

10 Haiwan Yang Paling Sukar Ditemui Di Dunia

Makhluk-makhluk ini berada di tempat-tempat tersembunyi seperti lautan dan gua yang dalam  Haiwan – haiwan berikut ini mungkin bukan yang paling comel, tetapi mereka adalah jenis haiwan yang paling sulit ditemui di bumi.


1.   Solendon

Solendon adalah mamalia kecil yang berasal dari Cuba .  Makhluk ini sangat mirip dengan tikus, ia memiliki  muncung panjang dan ekor bersisik. Namun, Solenodon  memiliki muncung yang fleksibel berbanding tikus kasturi.
Ciri khas lain dari haiwan ini adalah bahawa haiwan ini  sangat beracun. Solenodon adalah satu-satunya mamalia  yang dapat menyuntik mangsanya dengan bisa. Jadi yang  terbaik adalah berundur jika anda  terserempak  makhluk ini, kerana mereka suka menggigit manusia.


2.  Kakapo


Kakapo adalah satu-satunya kakatua yang tak boleh terbang di  planet ini, sedangkan keluarga mereka yang lain melakukan perjalanan  yang jauh melalui udara. Spesies ini memilih untuk berjalan kaki  atau naik dari tempat satu ke tempat yang lain, untuk bergerak. Burung ini mampu  mencapai berat sehingga 8kg


3.  Olm


Olm adalah amfibia yang berasal dari Eropah, terutama di kawasan Itali. Makhluk ini memiliki tubuh panjang berwarna putih, dengan empat kaki kecil. Sekilas pandang, ia kelihatan sangat mirip dengan ular kecil.

Haiwan ini menghabiskan hidupnya di gua-gua bawah tanah. Makhluk ini mempunyai mata yang tidak berkembang dan benar-benar buta. Walaupun Olm tidak dapat melihat bukan bererti ia tak berdaya. Olm  mempunyai pendengaran dan deria bau yang sangat tajam.


4.  Bumblebee


Kelawar Bumblebee dapat ditemui di gua-gua batu kapur, Tenggara Thailand dan Burma. Bumblebee dewasa panjangnya hanya satu inci dari kepala ke ekor. Kelawar ini membesar dengan memiliki ciri lain yang membezakannya dengan kelawar lain, iaitu muncungnya yang menyerupai muncung khinzir.


5.  Ichthyophis Kohtaoensis


Ichthyophis Kohtaoensis adalah amfibia yang ditemui di Kamboja, Laos dan Thailand. Makhluk ini memiliki tubuh seperti ular dengan ekor runcing.

Reptila  ini memiliki tubuh kelabu gelap dengan perut kuning. Salah satu ciri yang membuat reptilia ini  unik adalah  ia memiliki dua otot yang mengawal rahang.


6.  Frilled Shark
 

Sehingga abad ke-19 para saintis menganggap bahawa haiwan  ini sudah mati bersama dinosaur. Namun, ini terbukti tidak benar, kerana beberapa nelayan pernah menangkapnya dan juga terdapat beberapa penemuan bangkai makhluk ini.

Yu  ini terlihat mirip dengan belut, ia memiliki tubuh memanjang. Haiwan ini memiliki kepala berbentuk segitiga dengan tubuh panjang. Ikan ini tergolong didalam kumpulan ikan yang menggerunkan sebelum ini dalam entry, klik sini


7.  Monito Del Monte


Monito Del Monte adalah istilah Sepanyol untuk “monyet kecil”. Tapi nama ini tidak benar. Monito Del Monte sebenarnya adalah marsupial yang hidup di Chili dan Argentina.

Spesies mamalia ini dianggap pupus lebih dari 11 juta tahun yang lalu. Namun, penjelajah modern menemui makhluk ini di era modern.

Marsupial kecil ini memiliki tubuh tikus dengan bulu coklat dan besar, telinga runcing dan ekor panjang. Ciri – ciri  yang membezakan haiwan ini adalah matanya yang besar dan ia hidup di pohon-pohon di hutan hujan. Ekor panjang membantu ia untuk berayun dari cabang ke cabang.


8.  Addax
 

Jenis Kijang ini sangat jarang ditemui di gurun Sahara.  Spesies ini memiliki gigi persegi seperti lembu. Juga, tanduk spesies ini sangat panjang dan melengkung


9.  Dugong


Dugong adalah haiwan laut besar yang sangat menyerupai Manatee. Sementara makhluk-makhluk sejenis yang berada dalam keluarga yang sama disebut Sirenia, mereka berbeza dari Manatee.

Dugong dapat ditemui di perairan utara Australia dan  wilayah Indo-Pasifik. Mamalia ini memiliki tubuh  panjang dengan dayung seperti sirip ke arah kepala.

Ekor haiwan ini mirip dengan ekor lumba-lumba. Makhluk ini memiliki mulut yang terkeluar dan berada dalam posisi menegak dengan kepala terbalik ke bawah, sehingga mudah untuk memakan rumput  di dasar laut.


10.  Saola


Saola setakat  ini merupakan mamalia yang paling jarang ditemui di Bumi. Makhluk ini adalah berasal  Vietnam dan Laos. Haiwan ini membesar dengan tinggi sekitar 3 meter. Sekilas pandang terlihat mirip dengan kambing.

Mamalia ini memiliki ekor kecil dan telinga panjang. Namun, haiwan ini memiliki ciri yang sangat berbeza dengan kambing. Ia memiliki bintik-bintik putih dan garis-garis pada wajahnya.

No comments:

Post a Comment