lembu atau babi?
 Daging lembu tiruan
Orang China ni bukan sahaja pandai membuat pelbagai barang tiruan malah  bahan makanan juga termasuk telur dan daging. Yang utama ialah untung,  tidak peduli apa kesannya kepada pengguna. Memandangkan semuanya tidak  memberikan kesan sampingan pada kadar segera dan hanya terjadi pada  jangka masa panjang, mereka tidak takut untuk melakukannya. Atas dasar  mengaut untung sebanyak-banyaknya dalam perniagaan mereka sanggup  melakukan apa sahaja, mereka terus berenovasi mencipta sesuatu yang  baru.  Mereka berjaya membuat telur tiruan malah lebih menarik mereka  berjaya menukarkan daging babi menjadi daging lembu yang dinamakan  "daging lembu tiruan".
 Paling menakutkan apabila diberitahu bahan  asasnya ialah daging babi. Ya... DAGING BABI! Terima kasih kepada  penulis asal yang memaklumkan kepada kita perkara ini supaya dapat kita  hindarkan diri dari termakan najis berat tersebut.
Di sana (negara China), harga daging  lembu dua kali lebih mahal daripada daging babi. Jadi mereka mengambil  langkah membuat tipu-helah dengan menjadikan daging babi seolah-olah  daging lembu. Dalam masa 90 minit sahaja, daging babi yang digoreng akan  menjadi "sesedap" daging lembu. ... Mahukah anda mencubanya?
Macam mana mereka buat? Mereka  menggunakan “beef extract” yang dijual dalam bentuk botol dan berleluasa  di sana. Mereka gaulkan daging babi dengan rempah tersebut, dan  ....  terjadilah sesuatu keajaiban dimana daging babi yang dihidang itu telah  berubah rasa seenak daging lembu. Mudah kan? Adakah peniaga di negara  kita juga akan mengekspot teknologi ini untuk menjana keuntungan  lumayan? Atau lebih mudah mengekspot daging babi tersebut kerana ianya  murah di China. Andai kata ia berlaku, amatlah malang bagi kita semua  umat Islam yang sedang menghadapi bencana serangan mental, jiga bakal  diserang dalam bidang bahan permakanan. Ini tak termasuk mempopularkan  coca-cola dan McD yang amat diragui kehalalannya.
Malaysia juga terkenal pengeluar babi  terbesar di Asia Tenggara (memalukan sebagai sebuah negara Islam), tentu  sekali tidak menjadi masalah untuk mereka (yang membenci Islam)   melakukan pengkhianatan tersebut. Sudahkah anda bersedia?
Buat waktu ini adalah lebih selamat jika  tidak membeli daging lembu yang tidak diketahui sumbernya. Jauhi  pembelian daging impot walaupun ia murah. Jika kita sendiri yang  membelinya, mungkin kita mampu mengelaknya. Bagaimana pula dengan jamuan  kenduri atau majlis keramaian? ... Inilah yang menjadi masalah besar  kerana penguasaha makanan hanya memikirkan untung (bahan termurah) untuk  menyediakan makanan. Adakah kita akan terselamat dari termakan daging babi? Cuba fikirkan.
Cuba lihat kesannya kepada kita bila kita memakan makanan bertaraf najis terutama najis berat sedemikian.  Amat memudaratkan terutama dari segi keagamaan.  Makan makanan dari  sumber haiwan yang tidak disembelih dengan betul sudah dianggap memakan  bangkai, inikan pula memakan daging babi. Iman akan mengelonsor ke tahap  yang amat buruk!
Dari maklumat yang diperolehi, sukar  membezakan antara daging "tiruan" a.k.a. babi yang diubah ini dengan  daging lembu sebenar jika dilihat dari sudud fizikalnya. Orang ramai pun  tak dapat bezakan daging lembu tiruan tersebut. Malah dalam jangka masa  panjang ia boleh menyebabkan cancer. Asalkan boleh membuat wang, peduli  apa yang akan dihadapi oleh pemakannya!
Persoalannya, siapakah yang akan  dipertanggung jawabkan untuk menyelamatkan umat Islam Malaysia dari  bencana seperti ini yang semakin hari semakin melarat? Adakah ia hanya  tanggung jawab individu semata-mata - untuk menghindarinya, bagaimana  pula keadaannya mereka yang tidak mengetahuinya? Beribu jenis bahan  makanan yang ada dalam pasaran negara kita dan semuanya digunakan oleh  orang ramai termasuk orang Islam. Cuba renungkan, siapakah yang  bertanggung jawab? Tentunya jawapan mudah ialah "kerajaan" termasuk  majlis ulama dan majlis agama Islam!
Kerajaan sebagai pemerintah yang sering  menslogankan "negara Islam" didapati tidak mampu membangunkan sebuah  badan yang khusus menjaga hal ehwal makanan Islam/halal di negara ini.  Ini amat menyedihkan. Teknologi Makanan sudah semakin maju, terdapat  ramai saintis dalam bidang ini dan sudah ada yang mempunyai Dr phd dan  bergelar pakar, malangnya mereka tidak dapat digabungkan bagi membantu  memuktamadkan kajian berkaitan sumber makanan halal. Sekurang-kurangnya  umat Islam akan terasa terbela jika langkah membangun infrastruktur ini  dilakukan.
Sampai  masanya sebuah badan bertaraf nasional ditubuhkan sekurang-kurangnya  setaraf "Badan Berkanun" bagi menyelamatkan umat Islam negara ini dari  menjadi mangsa manusia keparat yang hanya hidup di atas kemungkaran  malah sanggup membuat tipuan menjadikan makanan "haram" bertukar kepada  "halal".
Kita mengaku sebagai negara Islam,  apakah layak disebut sedemikian jika tidak berusaha menyelamatkan umat  Islam dari termakan najis? Persoalannya, sehingga kini belum ada usaha  menubuhkan badan khas mengkaji halal/haram makanan Malaysia. Amat  memalukan.
Teknologi ini sudah tiba di negara Malaysia? Wallahu a’lam
 CHINA : CHANGING PORK INTO BEEF
Recently,  Anhui, Jiangxi, Fujian, and other places have been exposed by the media  who have discovered a kind of “beef extract” additive that allows pork  to become “beef”.
 First cut the pork into pieces.
Add beef extract to the pork pieces, mainly to allow the 
pork to gain a beef flavor. After half an hour, the pork 
becomes a brown color. Then add the pork to boiling 
water to cook it. The color of the pork will then also 
become darker.
 Add the prepared "beef powder" to the pork, then add caramel.
 After mixing, the pork immediately changes appearance,
 the color looking even more like soy sauce braised beef, 
mingled with an aroma.
The final product is very much like stewed beef.
See also: “More food fakes: Beef in Shanghai might be pork?” (Shanghaiist)
Sumber :  http://waksab.blogspot.com/2011/05/awas-kini-ada-daging-lembu-tiruan.html 


















 









 
.jpg)
No comments:
Post a Comment